Tuesday, February 25, 2014

ब्लड प्रेसरका रोगीले यस्तो भोजन गरौं



शहरिया जीवनशैलीले अचेल रक्तचाप रोगीको संख्या निकै बढ्दै छ । रक्तचाप बढेसँगै यसले शरिरमा अन्य रोगहरु पनि बल्झाइदिन्छ । जसले गर्दा रक्तचाप बढ्न नदिन समयमै सचेत रहनुपर्छ । यहाँ केही टिप्स छन्, जुन रक्तचाप रोगीको लागि निकै उपयोगी हुन सक्छ ।


 १) एकैपटक धेरै खानेकुरा खानु हुँदैन । मसाला तथा तेलमा तारेको खानेकुराबाट टाढा बस्नुपर्दछ ।

 २) भोजनमा फलफूल र तरकारीको मात्रा बढी लिनुपर्दछ ।

 ३) लसुन, प्याज, भटमासको सेवन फाइदाजनक हुन्छ ।
  ४) भोजनमा पोटासियमको मात्रा बढी र सोडियमको मात्रा कम हुनु पर्दछ । 
५) नुनको सेवन कम गर्नु पर्दछ । 
६) चिनी, क्याफिन, चक्लेट, जंक फूड आदिको सेवन नियन्त्रित गर्नुपर्दछ ।
 ७) दिनमा कम्तिमा १०/१२ गिलास पानी पिउनु पर्दछ । 
८) जौ, गहुँको पिठो, मुङ्ग, अंकुरित दाल आदिको सेवन गर्नुपर्दछ ।
 ९) काउली, पालुङ्गो, मेथीको साग आदि नियमित खानुपर्दछ । 
१०) तरकारीमा लौका, पुदिना, परवल, सजिवन, फर्सी, करेला आदिको भोजन फाइदाजनक छ । 
११) जुवानो, अदुवा पनि नियमित खाए फाइदा पुग्दछ । 
 १२) मौसम, अंगुर, अनार, मेवा, स्याउ, सुन्तला, अम्बा आदि फलको नियमित गर्नु पर्दछ । 
 १३) दूध, भटमासको तेल, गाईको घिऊ, सखर, मह, बदाम आदिको सेवन पनि रक्तचाप रोगीको लागि गुणकारी मानिन्छ ।

0 comments: